Joggingvagnar och FAQ (Frequently Asked Questions) som det ju heter på engelska hittar du nedan. Det handlar om ett antal frågor och svar som vi hoppas kan vara till nytta. Håll tillgodo!

joggingvagnar

Fråga: Behöver jag en joggingvagn om jag bara har tänkt att jogga på gångbanor?

Svar: Fördelen med en joggingvagn är att den är utformad för att rulla lätt oavsett underlag. Vagnen har oftast större hjul och en konstruktion som gör den stabilare vid högre fart vilket också ökar säkerheten. Joggingvagnar är dessutom utrustade med handbroms vilket ytterligare ökar säkerheten, till exempel på en gångbana om du snabbt behöver sänka farten när du möter andra eller vid uppförs- och nedförsbackar.

En joggingvagn är även ergonomiskt utformad för att användas vid löpning. Detta minskar risken för felbelastning och skador för den som joggar med vagnen. Självklart kan du även springa med en traditionell barnvagn om du joggar lugnt och tänker på säkerheten.

Fråga: Vad är skillnaden på en modern vanlig barnvagn och en joggingvagn?

Svar: En joggingvagn består av tre hjul som är lite större. Det främre hjulet är oftast ett par tum mindre än de bakre hjulen. Formen på vagnen är långsmal och kommer då naturligt lägre mot underlaget, jämfört med en traditionell vagn som vanligen har fyra hjul av lite mindre storlek. En joggingvagn är i första hand skapad för barn som har kommit upp i en ålder av 6–8 månader, då barnen har en bättre stabilitet i sin kropp även om det för vissa joggingvagnar finns tillbehör som gör om vagnen till liggvagn.

Fråga: Behöver jag vara stark för att kunna köra med joggingvagnar i skogen?

Svar: Nej, det behöver du inte vara. En joggingvagn är utformad för att rulla lätt oavsett underlag, asfalt som grus. Om du väljer en skogsstig med rötter och stenar så kan det bli lite styrkeövning när du behöver parera för hinder på stigen. I övrigt gör de större hjulen på en joggingvagn att vagnen rullar lättare än en traditionell vagn med mindre hjul.

Fråga: Tillverkar ni produkterna själva?

Nej, vi varken tillverkar eller lagerhåller några produkter. Vi på joggingvagnar.se rekommenderar enbart olika produkter från företag som vi samarbetar med.
Genom att vi rekommenderar produkter för dem så generar vi våra intäkter och kan på så vis fortsätta att informera och hjälpa våra besökare att hitta den bästa möjliga produkten för just dem.

Fråga: Kan jag ta med joggingvagnen vid en flygresa?

Ja, det kan du! Barnvagnar behöver du dock ofta checka in som specialbagage. Detta gör du på samma sätt som när man exempelvis checkar in skidor och golfutrustning. Det kan vara bra att skydda sin vagn med någon typ av plastöverdrag eftersom hanteringen av bagage kan vara ovarsam.
Många flygbolag erbjuder en fri incheckad barnvagn för barn upp till och med 24 månader (barnet reser då i knäet på en förälder). Börja alltid med att kontrollera med ditt flygbolag vad det är som gäller.

Fråga: Vid vilken ålder kan man börja använda joggingvagnarna och hur länge kan man använda vagnen?

Svar: Vid 6–8 månaders ålder är barnets rygg stabilare vilket ger bättre säkerhet eftersom barnet då kan sitta upprätt på egen hand. De flesta joggingvagnar har en maxvikt upp till vilken säkerheten kan garanteras. Maxvikten kan variera utifrån modell och tillverkare, undersök vad som gäller för den modell du är intresserad av. Beroende på vilken ålder barnet är i kan du köpa olika insatser för användning i vagnen.

Om du, till exempel, vill använda din löparvagn under barnets första tid, 0–6 månader, så kan du köpa en liggvagnsinsats och byta ut sittdelen på vagnen. Sedan när barnet har åldern och stabiliteten i kroppen byter man tillbaka till standardvagnen och börjar ta joggingturer med barnet. Som alltid så är alla barn olika i sin utveckling. Det kan alltså variera stort från barn till barn om när man kan ta plats i vagnen. Här är det som alltid upp till dig som förälder att ta ett ansvarsfullt beslut. Om du skulle vara osäker gällande ditt eget barn så konsultera alltid en läkare.

Fråga: Hur lång garanti ingår i mitt köp?

Svar: Hur lång garantin gäller kan variera från produkt till produkt. Exempelvis så ger Thules joggingvagnar en garanti på 2 år samtidigt som du även har möjlighet att få en utökad garantilängd på din produkt. Du får utökad garanti om du registrerar produkten på Thules hemsida inom 2 år från det datum du gjorde ditt köp. Om du vill veta mera gällande garantilängd för en specifik produkt men inte kan hitta informationen i produktbeskrivningen, kontakta i sådana fall företagets kundtjänst.

Fråga: Sitter mitt barn tryggt och säkert i vagnen?

Svar: Ja, ditt barn sitter alltid tryggt och säkert fastspänt med produktens säkerhetssele. Vill du sedan öka säkerheten ytterligare för sitt barn så finns vanligtvis ytterligare säkerhetsprodukter att köpa till hos butiken eller på tillverkarens egna hemsida. För förhöjd säkerhet så kan du även låta barnet ha på sig en cykelhjälm när barnet sitter i vagnen.

Fråga: Rekommenderar ni några alternativa finansieringsalternativ?

Svar: Du kan hitta ett stort urval av privatlån eller kontokrediter om du skulle behöva alternativa finansieringslösningar.

Fråga: Kan jag köpa tillbehör till min vagn om jag skulle vilja?

Svar: Ja, det är vanligt att man kan köpa till olika typer av kit eller tillbehör till sin produkt. Vilka olika tillbehör som är möjliga att köpa till hittar du antingen hos butiken eller direkt på tillverkarens egna hemsida.

Fråga: Finns det joggingvagnar om jag har två barn eller tvillingar?

Svar: Det finns joggingvagnar och även multivagnar som har plats för två barn. Träningen blir då dubbelt så givande eftersom ekipaget blir tyngre. Syskonvagnar passar för tvillingar men även för syskon i olika åldrar. Säkerheten är densamma för syskonvagnar som för standard joggingvagnar med säkerhetssele för varje barn. Är det större skillnad på barnen vad gäller ålder så kan du på många modeller koppla på en ståbräda på vagnen för det äldre barnet, ett alternativ som passar bäst vid promenad eller om du använder löpvagnen på annat sätt än just vid löpning.

Fråga: Hur gör jag om jag skulle ångra mitt köp?

Svar: Om din produkt skulle vara trasig eller om du på något vis skulle ångra ditt köp så börja alltid med att kontakta kundservice hos den återförsäljare där du köpte din produkt. Du har enligt lag alltid minst 14-dagars ångerrätt.

Fråga: Kan jag jogga med en joggingvagn även om jag är nybörjare på att jogga?

Svar: Absolut, det kan till och med vara en fördel med att vara en nybörjare på att jogga. Anledningen till detta är att sättet du rör dig på med en vagn är annorlunda än hur du joggar utan vagn. Har du ingen tidigare erfarenhet så behöver du inte heller jämföra med hur det kändes att springa utan vagn. Du skapar din egen löpstil med en joggingvagn och du får fördelen att i kombination med löpningen erhålla viss styrketräning genom att du skjuter ett föremål med vikt, joggingvagnen, framför dig. Ha inte för bråttom och låt det få ta sin tid tills du hittar din joggingteknik med vagnen. Utrusta dig även med gott tålamod med att det tar tid att förbättra sin kondition och styrka.

Fråga: Kan jag fälla ihop olika typer av joggingvagnar?

Svar: Ja, alla olika typer av springvagnar som du kan hitta här hos oss är hopfällbara. Hur mycket du kan fälla ihop en joggingvagn kan skilja sig beroende på vilken modell du väljer. Behöver du få plats med vagnen i ett särskilt utrymme kan det vara bra att mäta utrymmet och ta med sig till butiken alternativt skicka måtten och fråga återförsäljaren.

Fråga: Vad väger en löpvagn i jämförelse med en traditionell barnvagn?

Svar: En traditionell barnvagn väger vanligtvis ca 12–15 kg. En joggingvagn väger vanligtvis ca 7–12 kg. Vikten beror på modell och de eventuella tillbehör som man önskar ha till sin vagn.

Fråga: Finns det andra användningsområden, än för barn, för en joggingvagn?

Svar: För de som genomför löparäventyr som sträcker sig över flera dagar efter landsväg eller grusvägar så kan det passa med en löparvagn för att packa mat, tält och kök. Kompletterar du löparvagnen med ett regnskydd så håller du dessutom all utrustning torr oavsett väder. Har du planer på att ge dig ut på, till exempel, ett sommaräventyr med cykel kan det passa med en kombinationsvagn som du kan använda som cykelkärra för packningen. Har du små hundar som inte springer så fort kan en cykelkärra även passa som hundtransport.

Fråga: Vad gör jag om min joggingvagn behöver repareras?

Svar: Om din joggingvagn skulle behöva repareras så börja med att kontakta kundservice på det företag som du köpt din produkt hos. Det är annars vanligt att man kan få sin produkt reparerad hos närmaste återförsäljare för varumärket. Du kan vanligtvis få hjälp med att hitta närmaste återförsäljare via hemsidan för varumärket.

Fråga: Är produkter som finns på olika bäst-i-testlistor för joggingvagnar också bra?

Svar: Ja, alla joggingvagnar och multivagnar som du kan hitta här hos oss håller högsta klass. Vilken produkt du väljer och som du gillar allra bäst är en fråga om egen personligt tycke och smak. En ytterligare viktig faktor är hur mycket pengar som du är beredd att investera i din joggingvagn. Listor för bäst-i-test gällande joggingvagnar bör du se som en bra informationskälla som ger dig god hjälp på vägen att välja den bästa möjliga joggingvagnen för just dig.

Fråga: Får ni ersättning för de joggingvagnar som ni rekommenderar?

Svar: Ja, vi får en viss mindre ersättning för varje köp som görs via vår webbplats.