Barnvagnar – En historia
Barnvagnar är förstås grunden till alla övriga vagnar som numera finns att tillgå. Jogging-, city-, duo-, kombi- och till och med återvinningsbara vagnar är några exempel på detta. Bara i Sverige hittar du nu hundratals modeller av barnvagnar i olika former och färger. Nya färger och funktioner tillkommer dessutom varje år. I Sverige idag är Emmaljunga den enda kvarvarande tillverkaren av barnvagnar. Nedan följer en tillbakablick på barnvagnens historia.
Nutid
Bugaboo, barnvagnstillverkare i Nederländerna, har på senare utvecklat ett samarbete med det italienska modehuset Missoni (och designern Paul Frank). Det handlar om att ta fram moderiktiga barnvagnar i exklusiva, begränsade upplagor. Mönstren och färgkombinationerna är speciellt framtagna för att stimulera barnen. För föräldrarna kan de fungera som modeaccessoarer där man kan välja matchande kläder eller kanske till och med tapeter?
1965
Den brittiske flygingenjören Owen MacLaren uppfinner den hopfällbara paraplyvagnen. Han hade tidigare deltagit i framtagandet av det brittiska stridsflygplanet Spitfire, kanske mest känt från 2:a världskriget.
1950-talet
Under den här perioden blir barnvagnar vanliga i Sverige och även stora delar av Europa. Flera av dagens stora kedjor har sitt ursprung i detta årtionde. Mycket av detta berodde på att levnadsstandarden ökade vilket möjliggjorde nya vanor. Barnvagnar fick också funktioner som underlättade i vardagen: Barnet kunde ligga kvar i korgen som kunde stuvas in i, exempelvis, baksätet på bilen. Underredet kunde man fälla ihop och lägga i bagaget. Det blev också enkelt och smidigt att ta in vagnen i bostaden.
1930-talet
Här var det funktionalism och strömlinjeformer som tog över. Det var främst Tyskland som tog täten i detta. Underredet tillverkade man i metall och nu fanns också fjädring i och med att hjulen blivit mindre redan under 1920-talet. Dessutom kunde man nu få en vagn med broms. När barnen lärt sig att sitta kunde föräldrarna införskaffa en så kallad sportvagn för att komplettera liggvagnen. Var hittade man då barnvagnar? Jo, det var möblehandlare som höll i barnvagnsförsäljningen.
1925
Emmaljunga startar sin barnvagnstillverkning.
1921
Själva vagndelen tillverkar man nu av plywood.
1920-talet
Under den här tiden börjar massproduktion av barnvagnar och priserna börjar också gå ner till rimliga nivåer. Vagnen ändrar form på olika sätt: Hjulen blir mindre, barnen kunde antingen ligga eller sitta i och med att rygg- och fotstöd blev fällbara. Man placerade själva vagninsatsen djupare och materialet kunde vara korg, trä eller till och med stålplåt. Man skulle rent av kunna jämföra den med dagens kombivagn.
1885
A W Nilssons fabriker i Malmö (som egentligen är korgtillverkare) börja tillverka barnvagnar.
Cirka 1870
Nu börjar man skjuta vagnen framför sig som vi gör idag. Fram tills dess hade vagnmakare tillverkat barnvagnar, men nu övergick detta till en egen industri. Barnläkare rekommenderade barnvagnen såtillvida att barnen kunde sträcka ut sig bättre i den än om man, till exempel, bar barnet på armen. Promenader gick däremot inte alls an! Läkarna på den här tiden var övertygade om att skakningarna kunde vara skadliga för barnet.
1850-talet
Här börjar historien om barnvagnen som föregångare till de vagnar som finns i våra dagar. England och Tyskland var länderna där de första modellerna såg dagens ljus. De här vagnarna sköt man inte framåt utan man drog dem i stället bakom sig. En flätad korg och ett chassi med dragstång samt två hjulpar (med ekrar) som var för stora utgjorde hela ekipaget. Det sistnämnda var för att hjulen skulle ta upp ojämnheterna i marken och göra färden mer behaglig.
1733
En engelsk hertig fick en idé om att konstruera en vagn som en ponny kunde dra. Hans barn var inte på något sätt sjuka utan det handlade mer om att roa dem. En trädgårdsarkitekt fick uppdraget att rent praktiskt bygga vagnen.
1700-talet
Det första sättet att transportera barn utomhus på var utomhussängar för sjuka barn som inte kunde eller orkade vara ute och leka.